La mida importa, fins i tot per la història

Ja fa força temps que navegant per internet vaig trobar una joia anomenada ‘Scale of the universe’. És una eina genial que permet visualitzar la inabastable gamma de distàncies de l’univers. Des de la insignificant longitud de Planck, la que es creu que és la longitud mínima que pot existir (1,6·10-35 m), fins al diàmetre de l’univers observable (8.8·1026 m), passant per tot el que et puguis imaginar. Un rang de més de seixanta ordres de magnitud! Que vols comparar la Torre Eiffel amb el Titànic? Cap problema. Que la vols comparar amb el Cometa Halley? Només has de fer servir l’scroll. És brutal, t’hi pots passar hores i hores, és inacabable.

https://mikbp.files.wordpress.com/2017/04/8f8ae-powersoften4.png

Imatge de l’eina ‘Scale of the universe 2’. Feu clic a la imatge per accedir-hi.

Sempre he trobat molt interessant poder visualitzar d’alguna manera la magnitud de les coses que estan fora del dia a dia; donar-los un context i situa-les en el marc general. Però no sempre és fàcil. Si amb simples números ja es fàcil perdre’s! Per exemple, 10.000.000.000.000.000 és el mateix que 1016, però en notació científica costa molt més tenir la intuïció de la seva magnitud. I fins i tot en notació normal és absolutament impossible imaginar el número i no perdre’s amb tants zeros -almenys per mi!

Una altra “eina” que ens pot ajudar a situar les coses en el marc general, en aquest cas temporalment, és el que en anglès s’anomena ‘Big history’ (Gran història o Història gran). Aquí podeu veure el Ted talk amb el que la vaig descobrir, és molt interessant:

Des del ‘Big history project’ han preparat un curs d’història una mica especial, un curs que comença una mica més enrere que els cursos d’història habituals. Concretament comença fa 13,7 mil milions d’anys! Ofereixen un curs a disposició de les escoles i un MOOC (Massive Online Open Course – Curs online massiu i obert) que estic a punt d’acabar. És apassionant! De debò, el recomano a tothom ferventment (sobretot la part d’abans que aparegui l’home modern ;-P). Un dels recursos que tenen és un infogràfic de la cronologia de la Gran història, en el qual es resumeixen els esdeveniments més destacats de la Gran història de manera ordenada i molt visual.

https://i0.wp.com/dy6i7juttszrp.cloudfront.net/portfolio/bighistory/timeline.gif

Infogràfic de la cronologia de la ‘Gran història’. Feu clic a a imatge per baixar-vos l’arxiu pdf (16MB).

Aquest infogràfic està molt bé; és realment interessant, informatiu i atractiu. Tot i això, l’eix del temps no és lineal i així costa fer-se a la idea de les escales temporals reals. L’escala no pot ser lineal perquè a mesura que ens acostem al present els esdeveniments estan cada vegada més junts. No ho pot ser si volem ensenyar tots els esdeveniments a la vegada… però, i si hi hagués alguna cosa semblant a ‘Scale of the universe’ però pel temps? Ho vaig estar buscant força intensament i no ho vaig saber trobar. Així doncs, un dia vaig decidir posar-m’hi i intentar-ho fer jo mateix. I va resultar que ho vaig aconseguir… utilitzant una eina per fer presentacions xules! El ‘Prezi‘. Qui els hi hauria de dir als creadors de ‘prezi’ que es podria fer servir per visualitzar de manera atractiva la Gran història. Aquí us ho deixo perquè en gaudiu. No hi ha ni una desena part dels esdeveniments de l’infogràfic -i m’ha quedat una mica cutrillo-, però els més rellevants hi són i permet visualitzar molt bé les diferencies entre les seves escales temporals.

Untitled.png

Imatge de l’escala temporal de l’univers. Feu clic per accedir-hi.

Espero que us agradi! Jo n’estic força orgullós. I si teniu algun dubte, suggeriment, o comentari, no dubteu a escriure’l. Per cert, he intentat inserir el ‘prezi’ directament però, tot i que mentre editava el text semblava que no hi havia cap problema, una vegada el post estava publicat sortia el codi en lloc del ‘prezi’ inserit. Si em podeu donar alguna solució us ho agrairé molt, molt. Molt… Molt!

About Miquel Banchs-Piqué

Hi, I’m Miquel. I live in Portsmouth (UK) since October 2016, where I am doing a PhD. In it I'm applying scenario analysis to the future household energy consumption. Before that, I’ve been 6 years in Göttingen (Germany) –go there to live, at least for some months!–, 10 months in Helsinki and 6 months in Barcelona. The rest of my life, which is not few, I spent it in Gelida. I studied physics and I hold a MSc in photonics. It is our duty to fix the world. A very important thing for our and future generations is to clean up the Earth, and we need to do it fast if we want it to be of any use. But how to do it in this system? We have a lot of work to do… We need to take care of our environment at the same time as we need to fix the system. As long as our system will not encourage us to take care of the environment, we can do a lot of individual effort but this is not going to be of much use. And as long as the system promotes selfishness, accumulation (and use) of power, and inequality, most of the population will have too many problems to be able to think about the Earth. And, you know what? That's only one of the perils we face but I won't bore you with more right now... If you like what I write, don’t doubt to share it and comment it. I don’t think I will ever publish posts regularly, so you can subscribe and rest assured it won’t fill your inbox.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: